Hälsa & Välmående

EN KOPP MASKROSKAFFE MOT FÖRKYLNING? JA TACK!

Jag är knappast den enda som fallit offer i dessa förkylningstider. Faktum är att jag har spenderat större delen av helgen under en varm filt på soffan och tvingat i mig nyponsoppa för att behålla någon slags energi. Läkemedelsföretagen kan gladligen gotta sig den ökade konsumtionen av nässpray, hostmedicin och antiinflammatorisk medicin så här års.
Men om du, som jag, helst undviker mediciner i största mån så kommer här ett par tips från växtriket som kan göra dig nytta. Helt utan biverkningar.

Maskroskaffe –Maskros är min absoluta favoritväxt! Nu på hösten har mycket utav maskrosens näringsämnen flyttat sig ner i roten vilket gör den mer näringsrik än under andra delar av året. Maskrosen är bitter vilket är bra egenskaper för vår lever och våra njurar. Den hjälper också till att driva ut slaggprodukter ur kroppen och stärka vårt immunförsvar. För att boosta immunförsvaret samtidigt som vi njuter av en kopp kaffe kan man med fördel tillsätta maskrosrot. Skala och skär maskrosroten i mindre delar och rosta det i ugnen tills de blivit torra och ljusbruna. Mal sedan ner bitarna och tillsätt i kaffepulvret. Gott!

Ingefära shot  Kanske en av de mest klassiska recepten, men oj så underskattat!
Riv ca 200g färsk ingerfära och tillsätt i 1l vatten.
Värm till 60 grader på spisen. Låt ej koka, detta förstör många utav näringsämnena.
Låt stå på spisen i ca 20 min. Sila av ingerfäran och pressa ner 2 st citroner och en matsked honung.
Låt svalna och drick en shot varje morgon innan morgonkaffet!
Ingerfära bidrar till ökad blodcirkulation och verkar antiseptiskaoch bakteriedödande. Perfekt i förkylningstider.
Visste du att studier visar att ingefära även angriper cancerceller?

Tee tree olja – För att få ut effekt av denna fantastiska produkt rekommenderar jag att köpa äkta, ren tee tree olja, inte utspädda varianter som det finns gott om på marknaden. Droppa 5-10 droppar i en skål med varmt vatten och andas in ångorna. Jag upplever att detta får näst intill samma effekt som nässpray. Dessutom är den verksam mot bakterier och effektiv mot förkylningssjukdomar. Utan att förstöra några slemhinnor eller ge andra biverkningar!
Tee tree oljan är stark och bör inte användas i större mängder direkt på huden.

Gurkmeja – Gurkmeja innehåller ämnet curcumin som är en mycket stark antioxidant. Den minskar oxidativ stress i våra celler. Dvs den hjälper oss att göra av med skadliga ämnen som kroppen utsatts för eller producerar. Den en exceptionellt bra mot inflammation. Studier visar att medan verkningsfulla substanser som ibuprofen (ipren, ibumetin, naxproxen) har många skadliga biverkningar när de används som antiinflammatorisk medicin under längre tid, är gurkmeja helt ofarligt. Och med goda resultat.

Listan kan göras lång. Personligen tror jag att vi går miste om väldigt många naturliga sätt att hålla oss friska genom att helt enkelt veta för lite om vad det finns för alternativ till vissa läkemedel. Jag vill dock påpeka att jag inte skrivit denna artikel för att smutskasta läkemedelspreparat utan för att påpeka att det ofta finns naturliga alternativ vi inte känner till.
Denna höst tänker jag ge det naturliga en chans! Har du några mer tips på bra ”husmorsknep”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *