Resetips

HUNDBITEN I THAILAND – SÅ FÅR DU SNABBAST HJÄLP

I December år 2017 reste jag och min vän Camilla till Kaeng Krachan nationalpark. Det är det största naturreservatet i Thailand och består mest av orörd regnskog och två vackra floder. Pranburi floden i söder och Petchburi floden i norr.
Vi hade bokat en mysig bungalow belägen mitt inne i regnskogen intill en liten biflod. Det tog ungefär en timma med bil att ta sig från staden Cha-am till hotellet.
Väl på plats så checkar vi in och får nyckeln till vår stuga. Området var verkligen fantastiskt och den tiden på året fanns det inga turister.
Camilla och jag bestämmer oss för att ta en promenad runt området och förföljs plötsligt av en vildhund som verkar tas omhand av hotellpersonalen. En mellanstor hund i schäferstorlek.
Till en början verkade han mest intresserad av vilka vi var och höll sig en bit på avstånd från oss. Men när vi skulle vända och gå tillbaka mot hotellet tyckte han inte att vi skulle få komma in på området.

Hunden började springa runt mig i cirklar och hugga mig i armar och ben. Som tur var hade jag långbyxor och långärmad tröja men ju längre tiden gick desto aggressivare blev hundens bett. ”Snart biter han hål” sa jag till Camilla. Jag tog tag i hundens underkäke, höll fast och började gå upp mot hotellet. Så fort personalen fick syn på oss kallade dom till sig hunden med ett gapskratt.

Min första tanke, är hunden smittad av rabies? Hur tar vi oss härifrån på snabbast sätt för att söka vård om huden under mina kläder gått sönder av betten?

Det är inte ovanligt att turister blir hundbitna på resor eller skadar sig på annat sätt. Därför vill jag dela med mig av det tipset jag fick.
SOS International är ett internationellt företag stationerad i Danmark. Är man i akut behov av hjälp ringer man telefonnummer: +4686704000 och blir därefter kopplad till den typ av hjälp du behöver. I mitt fall fick jag prata med en svensk sjuksköterska och tala om vad som hade hänt. Hon kollade upp närmaste (bästa) sjukhuset i närområdet, kollade upp mina försäkringar och hur det fungerade rent praktiskt. Hon kunde även skicka taxi eller ambulans om det behövdes och hon kunde genom GPS signal se exakt var jag befann mig.
Jag fick ett telefonnummer att skicka SMS med bilder på mina bit märken och inom ca 15 min hade en dansk överläkare bedömt bilderna och jag fick ett telefonsamtal tillbaka. För att smittas av rabies behöver saliv vara i kontakt med öppna blödande sår. I mitt fall hade tyget skyddat så pass att ingen saliv trängt igenom och såren var mer skrapsår och stora blåmärken än genomträngande hål. De poängterade att det inte var fel att söka vård, men att sannolikheten för rabies var minimal baserat på mina foton.

Bästa telefonnumret att ha sparat i telefonen vid alla typer av utlandsresor och äventyr!
– Hjälp på 27 olika språk dygnet runt.
– Medicinsk assistans och ambulanstransporter
– Kontakt med sos läkare och krishjälp
– Hemtransport och betalningsgaranti


Akut assistans: +4686704000
E-post: sos@sos.eu
Hemsida: www.sos.eu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *