Europa,  Resor & Platser

KRAKOW – EN HÄRDAD STAD MED GAMMAL HISTORIA

Husfasaderna är alla i olika nyanser av grå betong. De flesta är fläckiga och dammiga som om kriget lämnat askan kvar efter sig. En del fönster gapar som tomma, svarta hål och det ligger en rå, härdad yta över staden. Ändå är Krakow en av få städer som står orörda efter kriget. I vissa delar av staden känns det som att tiden stått stilla. Även om nya fina byggnader byggs upp så känns atomsfären rå och avskalad.

Krakows gamla stad myllrar däremot av liv och rörelse. Historien är en annan här. Äldre.
Överallt reser sig kyrktorn och katedraler, monument och ståtliga murar.
Det öppna, ljusa torget välkomnar besökare i ett sorl av röster, hästhovar, gamla vagnar och ljudet av tunga kyrkklockor.

Älskar man historia är Krakow en stad att besöka. Allt är orört och autentiskt, maten är fantastisk. Människorna känns närvarande och verkar leva mer aktiva liv än oss här uppe i norden. Överallt cyklar man, åker inlines och skateboard. Jag ser knappt en enda person med en mobiltelefon i handen eller hörlurar i öronen. En underbar syn.

Galaxy Hotell strax utanför centrala Krakow bjöd på fantastisk service. Rummen var välstädade och utrymmena moderna och fräscha. Källarvåningen hade en spa avdelning, bastu, inomhuspool och jacuzzi (Som tyvärr var ur funktion vid tillfället).
Något som jag njöt lite extra av var fåglarna i badrummet. Så fort man tände i badrummet hördes mjukt, harmoniskt fågelkvitter ur ett högtalarsystem. Urmysigt om man älskar naturen lika mycket som jag.

Det var även gångavstånd till ett stort köpcentrum med allt ifrån budget handel till lyx över överflöd. Restauranger, pizzahak och matvaruaffär. Allt intill en bred flod med en fantastisk park för promenad eller cykling.

Sevärdheter i Krakow är bland annat Schindler’s fabrik och museum, Auschwitz, Birkenau och Wieliczka saltgruva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *