Europa,  Resor & Platser

DYKNING I ANTALYA, TURKIET

Vi anländer med en minibuss till dykcentret i Antalya. Stingray Diving Center ligger vackert beläget inuti ett berg precis vid kusten. Man tar en hiss ner i berget och gå ut igenom en lång tunnel innan man når klippavsatsen på andra sidan. Vattnet är turkost och klipporna nästan vita.

Intill en utrustningsbod står ett litet fikabord under ett parasoll och vi får hjälp av personalen att ta fram utrustning i rätt storlekar. De pratar flytande engelska och berättar om omgivningarna vi ska dyka i. Längre ut till havs finns ett skepp att utforska. Dock ligger det utom mina dykbehörigheter.

Jag gör 2 dyk den dagen. Ett dyk runt området för att se på alla fiskar och klippor. Fantastiskt vackert!På en utav stenväggarna på ungefär 6 meters djup får jag syn på små Blenny Fish. Underbart söta fiskar som ser ut att krypa in och ut håligheter i stenväggen. De liknar mer små hamstrar än fiskar, nyfikna och närgångna.

Dyk nummer två görs i en grotta på ungefär 7 meters djup. Är man modig kan man simma upp i en hålighet där sötvatten möter saltvatten. Gången är smal och kolsvart. Jag gör det inte utan mer träning utan nöjer mig med de större passagerna. Vi fotar, filmar och spexar omkring bland skrot som man inte lyckats ta upp från botten. Bland annat en motorcykel som blivit hem till ett stim av småfisk.

Vi ser också en drakfisk som lugnt vilar på botten. Tänk att ett sånt vackert och stillsamt djur kan vara så giftigt. Förutom diverse kommunikationsmissar under vattnet och det faktum att dykarna som ledde oss var väldigt mycket för att röra vid allt de såg, djur och koraller, så var dyket fantastiskt!

Man poängterade gång på gång vikten av att plocka upp skräp om man passerade något. Något som jag finner underbart med dykkulturen. Efter en skada i mina bihålor vet jag inte ifall jag kan dyka mer. Men oavsett så kommer jag att spendera tid under vattenytan varje chans jag får. Med eller utan tuber. Att ta dykcertifikat var en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv! Det finns en hel outforskad värld där under som vi måste ta hand om.

Jag rekommenderar varmt att stödja en av vår tids viktigaste organisationer. https://theoceancleanup.com/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *